Digitalt TV (DVB-T) og trådløse mikrofoners fremtid sikret på WRC23

På den nyligt afholdte World Radiocommunication Conference 2023, modtog digital jordbaseret fjernsyn (DTT) en støtteerklæring til sin fortsatte modstand mod streamingens voksende dominans.

Under konferencen i Dubai blev DTT's primære plads i UHF-spektret sikret på lang sigt. Denne beslutning er også gode nyheder for brugere af trådløse mikrofoner i både broadcast og live events.

Trådløse mikrofoner, in-ear monitors (IEMs) og trådløs kommunikation falder under kategorien Programproduktion og specielle begivenheder (PMSE), og de er blevet en afgørende del af tv-programmer, især store produktioner som de Olympiske Lege og Eurovision Song Contest.

DTG (Digital Television Group) har været en toneangivende kraft inden for britisk digitalt tv og spiller en aktiv rolle i at fremme vigtigheden af spektrum for både DTT og PMSE.

Spektrumreduktion for audio PMSE:

Siden slutningen af 2000'erne har tildelingen af spektrum til audio PMSE ændret sig betydeligt, hvilket har medført en alvorlig reduktion i antallet af radiofrekvenser til trådløse mikrofoner og IEMs. Lobbyvirksomhed fra industrien som helhed, herunder BEIRG (British Entertainment Radio Industry Group), sikrede mange indrømmelser fra regeringen, herunder kanal 38 som erstatning for kanal 69 og kompensation til dem, der blev tvunget til at købe nyt udstyr.

Shure, har som førende producent af trådløse mikrofoner, sammen med andre producenter været meget involveret i arbejdet op til WRC-23 og havde også en stærk tilstedeværelse på konferencen.

Udbyttet af WRC-23 var i hovedsagen 'ingen ændring', selvom mobile telefonallokationer inden for hvert land i Region 1 blev foretaget i fodnoter til den primære erklæring. DTT er stadig den eneste primære bruger af UHF TV-frekvenser i Europa, mens PMSE har sin egen sekundære frekvensallokering i 88 lande.

Ark (Alliance for Broadcasting and Cultural Frequencies), en fremtrædende aktør inden for PMSE, hilste beslutningen velkommen. 

Wolfgang Bilz, chef for spektrum og regulatoriske anliggender for Shure i Europa, beskrev resultatet som "positivt". Han forventede kun begrænset udrulning af mobile IMT- eller 5G-teknologier i de næste ti år i 614-698MHz-båndet for Region 1.

Selvom WRC-23's resultat er opmuntrende for PMSE, er det stadig klart, at presset for adgang til spektrum ikke forsvinder. Fremtiden vil kræve specifikke politikker, der anerkender og imødekommer PMSE's kernebehov, selv når landskabet for DTT ændrer sig.

Læs hele artiklen her.

Relaterede artikler